2018-as túra beszámoló

A „Kárpát Gyepü Egyesület” 2018.július 5-8 között tartotta meg immár szokásos XVI.-ik határjáró nemzetközi expedícióját a Páring hegységben.
Kezdve: Transzalpina – Frumosza p. – Nagy Ronk cs. – Buhu cs. – Groapa – Seaca ny. – Nagy Csobán cs. – Coasta lui Rusz cs. – Vágottkő cs. – NAGY-PÁRING csúcs (2519m) – Grivelor csúcs – Sztolozsaja p. – Polatistea p. – Zsil folyó útvonalon kb. 70 km hosszúságban.
A szintkülönbség sem volt elhanyagolandó: völgyből- hegyre fel ,hegyről- völgybe le, majd végig-végig a végtelen gerinceken, gyephavasokon.
Volt itt minden: nagy esők , sár, víz, panoráma a ,,vén Kárpátokra”, eredeti ,,mioritikus táj “, ordas kutyák, magashegyi zivatar mennydörgéssel és villámokkal megspékelve…a magasban.
Volt még e vándorlásnak egy pikantériája is: megáradt, zúgó, jéghideg hegyi patakok átgázolása kitudja hányadszor, majd a medréből kilépett patakok mentén való szenvedő gyaloglás, követve az útvonalat „a határ-nyálat”, térdig-derékig a vízben, kívül-belül vizesen, napokon át, legyőzve önmagunkat.
Nesze neked határjáró… kellett ez neked.
Na de voltak kellemes percek is: az esti táborozások, az elmaradhatatlan tokányolás, tábortűz melletti beszélgetések, danolások, ismerkedések, tervezések, csodálatos magashegyi tájak.
Összegezve nagyszerű volt minden, nehéz, de sikeres (szép idő, rossz idő, éjszakai viharok, szép tájak, útvonal teljesítése… stb.).
Köszönet a szervezőknek a nagy- nagy kitartásukért és hozzáállásukért…
Jövőre újra találkozunk, de nem ugyanitt, hanem folytatva a végnélküli vándorlásunkat a Kárpátokban, le a Dunáig, vagy fel Bukovináig, hátizsákos határportyázó…!!!!
,,A hegy keményen kegyetlen… de igazságos” – idézve egy erdélyi polihisztor szavait.
Jartó Gábor

Comments are Disabled